Διανύοντας τον 21ο αιώνα, είναι αξιοσημείωτο, το ότι εξακολουθούν να συντηρούνται βασικές λανθασμένες πεποιθήσεις γύρω από την φωνή και την παιδαγωγική της. Αξιώματα όπως " Μια τεχνική κάνει για όλες τις φωνές ή/και για όλα τα είδη τραγουδιού", "Η κλασσική εκπαίδευση είναι η βάση ή/και η καλύτερη τεχνική", "Τα παιδιά δεν πρέπει να κάνουν φωνητική εκπαίδευση", " Δεν χρειάζεται τεχνική για να τραγουδήσει κάποιος,αλλά ψυχή και επικοινωνία", είναι κάποιοι από τους μύθους, που έχουν καταρριφθεί από καιρό. Επιστημονικές έρευνες έχουν τεκμηριώσει τα ακριβώς αντίθετα και πεπαλαιωμένες τεχνικές και απόψεις έχουν σιγά-σιγά απορριφθεί από όλες τις ανεπτυγμένες χώρες. Η επιστημονική έρευνα, μας έχει αποδείξει ότι για να παραχθούν διαφορετικά είδη φώνησης, που χρησιμοποιούνται στα είδη του σύγχρονου τραγουδιού, εργάζονται διαφορετικές μυϊκές ομάδες και απαιτούνται διαφορετικές σχηματοποιήσεις του φωνητικού συστήματος, καθώς και διαφορετικός συντονισμός. Και κάθε είδος χρησιμοποιεί άλλους συνδυασμούς, γι αυτό και έχει άλλο ήχο! Το τυπικό ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα του σύγχρονου τραγουδιού, συνεχίζει να διακατέχεται κατά το μεγαλύτερο τμήμα του, από εμμονή συντήρησης παλιών μη λειτουργικών απόψεων και μεθόδων. Μια χειρότερη εκδοχή από αυτή, είναι οι αυτοσχέδιες εμπειρικές μέθοδοι, που συχνά εφαρμόζονται, ή η "επιδερμική" χρήση διαφημισμένων μεθόδων του σύγχρονου τραγουδιού, που έτσι κι αλλιώς δεν είναι λειτουργικές για όλους. Οι πρακτικές αυτές, έχουν γεμίσει τις αίθουσες των ιατρείων και φωνοθεραπευτηρίων, με επαγγελματίες ή/και σπουδαστές τραγουδιού και θεάτρου, θύματα της άγνοιας, κακών τεχνικών, μικρής εμπειρίας, ελλιπούς κατάρτισης, επικίνδυνων πειραματισμών και εμπορευματοποίησης του λειτουργήματος της φωνητικής εκπαίδευσης. Δυσφωνίες μυϊκής τάσης, κομβία (κάλοι), πολύποδες, αιμορραγικές χορδές, κύστεις και "κλειδωμένοι" λάρυγγες είναι κοινά καθημερινά περιστατικά.

Είναι η φωνή μας! Αυτήν έχουμε και πρέπει να την προστατεύουμε και να τη διατηρούμε υγιή, λειτουργική και αποδοτική για όλη μας τη ζωή!

Το Vocal Studio

Το 2000, έχοντας ήδη πολύ μεγάλη εμπειρία σαν τραγουδίστρια και μουσικός, με πάνω από είκοσι χρόνια καθημερινής performance σε piano bars, μουσικές σκηνές, συναυλίες και νυχτερινά κέντρα καθώς και τεράστια διδακτική εμπειρία, λόγω της θητείας της σαν μουσικού και Voice Coach σε τηλεοπτικές μουσικές εκπομπές και shows, συνεργαζόμενη με την πλειονότητα των γνωστών καταξιωμένων τραγουδιστών, ηθοποιών, παρουσιαστών και performers, διδασκαλία σε Ωδεία και Δραματικές Σχολές, παροχή ιδιαιτέρων μαθημάτων και ήδη μεγάλο αριθμό συμμετοχών σε διεθνή εκπαιδευτικά events, η κα Τοπουζίδη, ίδρυσε τη Σχολή Φωνητικής Τέχνης και Επιστήμης "Vocal Studio". Το Vocal Studio, αποστασιοποιήθηκε από τις εδραιωμένες ελληνικές εκπαιδευτικές πρακτικές, συνδυάζοντας τις νέες γνώσεις και πληροφορίες της συνεχώς εξελισσόμενης φωνητικής επιστήμης και έρευνας, με την πρακτική εφαρμογή και την τέχνη, εστιάζοντας περισσότερο στο σύγχρονο τραγούδι και τα είδη του (CCM). Την ίδια χρονιά, ενσωμάτωσε μια σειρά πρακτικών και θεωρητικών συμπληρωματικών -προς την εκπαίδευση φωνής- μαθημάτων, σε μια -δωρεάν για τους σπουδαστές της σχολής- τάξη "Performing Arts" Αργότερα εντάχθηκαν στο πρόγραμμα της σχολής τάξεις ομαδικής εκπαίδευσης, ανάλογα με την ηλικία, ή το μουσικό είδος..Από το 2010, που συν-ίδρυσε, με μια ομάδα επιφανών φωνιάτρων-ωτορινολαρυγγολόγων, φωνοπαθολόγων και εκπαιδευτών φωνής, το Voice and Swallowing Centre of Athens, ασχολείται επισταμένα και με την λειτουργική αποκατάσταση της φωνής και επάνοδο σε επαγγελματική χρήση, σε ειδικές κατηγορίες επαγγελμάτων (όπως δάσκαλοι, ηθοποιοί, τραγουδιστές, ομιλητές, μετά από εγχείριση, ή λογοθεραπεία, ή μετά από φωνητική κόπωση, ή κακή χρήση).

Το Vocal Studio απευθύνεται σε κάθε ενδιαφερόμενο ερασιτέχνη ή επαγγελματία χρήστη φωνής και τα χρόνια της λειτουργίας του έχει αποδείξει ότι είναι "φυτώριο" νέας γενιάς αξιόλογων επαγγελματιών. Μέχρι και σήμερα, η πλειοψηφία των σπουδαστών ατομικών μαθημάτων (70% ) του Vocal Studio, αποτελείται από επαγγελματίες, καταξιωμένους και ευρέως αναγνωρίσιμους, τραγουδιστές και ηθοποιούς.

Η σχολή είναι ένας όμορφος, λιτός, λειτουργικός και καλλιτεχνικός χώρος, με ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, εξοπλισμένος με σύγχρονα ηχητικά συστήματα, ενσύρματα και ασύρματα μικρόφωνα, σκηνή, κλασσικό και ηλεκτρονικό baby grand πιάνο, keyboards, κιθάρες και κρουστά, εξειδικευμένα software προγράμματα, μεγάλη βιβλιοθήκη, σύστημα προβολής και ποικιλία σύγχρονων εκπαιδευτικών τεχνικών βοηθημάτων.